top of page
Szerző képeSzijártó Szandra

Így működik a cukorbetegség

Frissítve: 2023. nov. 14.

A CDC 2020-as nemzeti diabétesz-statisztikai jelentése szerint az USA felnőtt lakosságának 13%-a cukorbeteg. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2050-re ez a szám az előrejelzések szerint a felnőtt lakosság 21% - 33% közé emelkedik. Az előrejelzések szerint a legtöbb ilyen esetet a 2-es típusú cukorbetegség jelenti, amely jelenleg az összes cukorbetegség 90%-95%-át teszi ki.(1)


Sajnos Magyarország statisztikai adatai sem javuló tendenciáról számolnak be. 2019-es KSH adatok alapján 1,1 millió felnőtt és több mint 5000 gyermek élt cukorbetegseggel az országban. A felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma húsz év alatt megháromszorozódott. (2)


1-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegség, vagy diabetes mellitus, olyan anyagcserezavar, amely a glükóz feldolgozási zavarával jár, amikor a szervezet nem képes a táplálékot hatékonyan energiává alakítani. Amikor táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, az ételt glükózzá vagyis egyszerű cukorrá bontjuk, amely a véráramba kerül, hogy szükség szerint felszívódjon és energiához juttassa a sejtjeinket. Az inzulin, a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon segít a glükóznak a sejtekbe jutni. A cukorbetegeknél a hasnyálmirigy vagy nem termel elég inzulint, vagy a szervezet nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. Ez ahhoz vezet, hogy túl nagy mennyiségű glükóz kerül a véráramba, ami idővel súlyos egészségügyi problémákat okozhat. (3)



Mit jelent az 1-es típusú cukorbetegség?


Az 1-es típusú cukorbetegség (T1D) egy autoimmun kórkép, amelyben a hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak kevés inzulint termel. T1D esetén az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyet, és elpusztítja az inzulint termelő sejteket. A korábban fiatalkori cukorbetegségként ismert T1D-t általában gyermekkorban diagnosztizálják. Az 1-es típus kevésbé gyakori, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az Egyesült Államokban az összes cukorbetegség körülbelül 5-10 százalékát teszi ki. Az arány azonban az utóbbi években folyamatosan emelkedett. Az 1-es típusú cukorbetegséget elsősorban inzulinnal, szájon át szedhető gyógyszerekkel és vércukorszint-ellenőrzéssel kezelik. A megfelelő táplálkozás segíthet a tünetek kezelésében és a szövődmények csökkentésében. (3)

2-es típusú cukorbetegség

Mit jelent a 2-es típusú cukorbetegség?


A 34 millió cukorbeteg amerikai túlnyomó többsége (körülbelül 90-95%-a) 2-es típusú cukorbetegségben (T2D) szenved. A cukorbetegség ezen formájánál a hasnyálmirigy inzulint termel, de a sejtek már nem reagálnak rá megfelelő módon (ezt a folyamatot nevezzük inzulinrezisztenciának). A hasnyálmirigy úgy próbál kompenzálni, hogy több inzulint választ ki a vérbe. Ez eleinte működik, de végül az inzulin termeléséért felelős hasnyálmirigy sejtek a túlzott terhelés miatt működésképtelenné válnak. Ekkor a vércukorszint elkezd a cukorbetegség határára emelkedni. A T2D-t elsősorban életmódbeli intézkedésekkel célszerű kezelni, bár a terápiás gyakorlat, hogy szájon át szedhető gyógyszereket is felírnak az orvosok.(3)


Ezen kívül megkülönböztetünk még gesztációs diabéteszt is, amikor a fizikai változások, köztük a hormonális ingadozások miatt alakul ki. A CDC becslése szerint ez az állapot a terhességek 10%-át érinti. A terhességi cukorbetegségben szenvedők mintegy felénél a terhesség után T2D alakul ki. (4)



A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai

A prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség középpontjában az inzulinrezisztencia áll, az az állapot, amikor a szervezet szövetei érzéketlenné válnak az inzulinra. Az inzulinrezisztencia pontos oka még mindig nem teljesen tisztázott, de úgy tűnik, hogy számos környezeti és genetikai tényező egyaránt hozzájárul. Alapvetően az egyik elsődleges kockázati tényező a túlsúly vagy az elhízás. (5)



A telített zsírok szerepe

A tudományos bizonyítékok a zsírokat, különösen a telített zsírokat, mint az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő okozóját határozzák meg. Ennek oka, hogy a felesleges zsír "eltömíti a zsilipeket", megakadályozza, hogy az inzulin glükózt juttasson a sejtekbe - magyarázza Dr. Michael Greger. "A véráramban lévő zsír felhalmozódhat az izomsejtekben, toxikus zsíros bomlástermékeket és szabad gyököket hozhat létre, amelyek blokkolhatják a jelátviteli útvonal folyamatát. Így akármennyi inzulin van kint a vérünkben, az nem képes kinyitni a glükóz kapukat, és a vércukorszint felhalmozódik a vérben."(6).



Mi a helyzet a cukorral?

Mivel a cukorbetegség emelkedett vércukorszinthez vezet, elterjedt tévhit, hogy a cukor okozza a cukorbetegséget. Azonban a valóság ennél bonyolultabb. Bár a magas hozzáadott cukortartalmú étrend valóban összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával, ennek a kapcsolatnak számos lehetséges oka van (7). Egyrészt a finomított cukrok, illetve más feldolgozott élelmiszerek megkönnyítik a kalóriaszükséglet túllépését, ami elősegíti a súlygyarapodást, az elhízást, valamint az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz fokozott kockázatát. Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy a sok hozzáadott cukrot fogyasztó emberek általában egészségtelen általános táplálkozási szokásokkal vagy egyéb életmódbeli szokásokkal rendelkeznek, amelyek növelik a T2D kockázatát. (8)


Ezenkívül a teljes értékű növényi élelmiszerek részeként fogyasztott cukrok - pl. egy szelet gyümölcs - nem növelik a cukorbetegség kockázatát. Sőt, a kutatások éppen az ellenkezőjére utalnak. Egy nagyszabású megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy a teljes értékű gyümölcsök nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével. (9)



Melyek azok az élelmiszercsoportok, melyek preventíven hatnak a 2-es típusú cukorbetegség esetében, illetve már a kialakult kórkép kezelését is pozitívan befolyásolhatják?


A teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, illetve olajos magvak vagyis a növényi alapú étkezési szokások segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, és javíthatják a már cukorbetegek értékeit. Nézzük a kutatásokat.


Teljes kiőrlésű gabonák

Egy 2020-as harvardi tanulmány a teljes kiőrlésű gabonafélék és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta. A kutatók 24 év alatt közel 195 000 résztvevő adatait áttekintve megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a legtöbb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztották, 29%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség aránya, mint azoknál, akik a legkevesebb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztották. (10)


Az eredmények összhangban voltak egy 2018-ban publikált hasonló vizsgálattal, amely a teljes kiőrlésű gabonaféléket a férfiak esetében a T2D kockázatának 34%-os, a nők esetében pedig a T2D kockázatának 22%-os csökkenésével hozta összefüggésbe.(11)

A teljes kiőrlésű gabonafélék a már cukorbetegségben szenvedők számára is előnyökkel járnak. A finomított gabonákkal ellentétben a teljes kiőrlésű gabonák rostban gazdagok, ami lassíthatja az emésztést és segíthet a vércukorszint szabályozásában (12).


Zöldségek, gyümölcsök

Számos tanulmány szerint a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Egy 2020-as, több mint 23 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, körülbelül 50%-kal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak ezekből az élelmiszercsoportokból. Az összefüggés még akkor is fennállt, ha más tényezőket, például az életkort, a testtömegindexet és a fizikai aktivitást is figyelembe vették. (13, 14)


Nem meglepő, hogy az egészséges növényi alapú táplálkozási minták - amelyek teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdagok - a 2-es típusú cukorbetegség jelentősen alacsonyabb arányával és jobb eredményekkel járnak azoknál, akik már szenvednek ebben a betegségben. A BMJ Open Diabetes Research & Care című szaklapban 2018-ban közzétett jelentés szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a növényi alapú étrend előnyösebb, mint számos diabétesz szövetség által ajánlott étrend, és nagyobb javulást kínál az érzelmi és fizikai jólétben. A jelentés azt is megállapította, hogy a növényi alapú étrend potenciálisan javíthatja a diabéteszes neuropátiás fájdalmat és a triglicerid szintet 2-es típusú cukorbetegeknél. (15, 16)


Amellett, hogy csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, bizonyíték van arra is, hogy a növényi alapú étrend, különösen a vegán étrend, hatékony lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mivel javítja a glikémiás kontrollt, a testsúlyt és a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket.



A kiegyensúlyozott teljes értékű növényi alapú étrend alacsony telített zsírtartalmú, gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban és mikrotápanyagokban, amelyek mindegyike segíti a sejtek megfelelő működését és a tápanyagok felszívódását, illetve felhasználását a szövetekben az egész szervezetben.




Szerző: Szijártó Szandra dietetikus, táplálkozástudományi szakember


Felhasznált irodalom:

  1. https://www.cdc.gov/diabetes/pdfs/data/statistics/national-diabetes-statistics-report.pdf

  2. https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf

  3. https://www.forksoverknives.com/health-topics/vegan-diet-and-diabetes/

  4. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html

  5. https://www.medscape.com/viewarticle/565660

  6. https://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

  7. https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/774/4690186

  8. https://www.pcrm.org/news/blog/does-sugar-cause-diabetes

  9. https://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

  10. https://www.bmj.com/content/370/bmj.m2206

  11. https://academic.oup.com/jn/article/148/9/1434/5054990

  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537883/

  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718092/

  14. https://www.forksoverknives.com/wellness/eating-more-fruit-veggies-can-cut-diabetes-risk-by-50-percent/

  15. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002039

  16. https://www.forksoverknives.com/wellness/new-study-plant-based-diet-better-managing-type-2-diabetes-than-organization-recommendations/




1 hozzászólás

1件のコメント


Awais Khalid
Awais Khalid
2023年5月11日

At Pyramids Global, we provide patient help desk support. Our dedicated team answers incoming calls and manages the flow of information between patients and the medical practice. This enables practitioners to emphasize their patients properly and not to worry about the details of the medical documentation.

Our help desk team is dedicated. They will save time, allowing practices to focus more on customers. This will significantly improve the financial efficiency of their practice.

  • Patient Statements Review

  • Outgoing patient calls to obtain correct insurance or to update COB with payer

  • Handle incoming patient calls to answer patient inquiries

  • Outgoing balance reminder calls before moving accounts to the collections agency.

  • Emailing additional bills to patients if requested by them while balancing reminder…

いいね!
bottom of page